Gjuta tandskena för tandblekning

När du beställer tandblekning för hemmabruk får du oftast med en eller två tandskenor i gummi, som ska gjutas efter dina tänder. Det är viktigt att gjutningen bli korrekt, så att dina tänder får jämn och bra kontakt med blekgelén och så att du slipper överflödigt saliv runt tänderna.

För att gjuta skenorna behöver du varmt vatten, det enklaste är fylla upp en halv kastrull eller ta fram vattenkokaren. När vattnet börjar koka häller du över det i en skål och plockar fram skenan. Det finns oftast en liten flik att hålla i på skenan, när du doppar ner den i vattnet. Håll den sedan under ytan i cirka 5 sekunder, så att den mjuknar till och blir formbar.

Ta upp skenan ur vattnet och pressa den mot dina övre tänder. Håll kvar en stund och se till att pressa lite med fingrarna omkring tänderna så att avgjutningen blir så lik som möjligt.

När du känner att skenan börjar bli ljummen kan du ta loss den och lägga i kallt vatten eller in i frysen för att den snabbt ska stelna och behålla formen. Gör sedan om proceduren för dina undre tänder.

Skulle resultatet bli misslyckat kan du försöka göra om det från början, men efter ett par gånger i det varma vatten kan skenan klumpas ihop och tappa form. Du måste då köpa en ny gjutskena för att göra om allt. En ny skena kostar cirka 100 kr.