Julgodis och vita tänder?

Julen kommer oss allt närmare. Mörkret faller redan på eftermiddagen och snön lyser upp våra landskap. Vi stressar omkring och letar julklappar och försöker få till stämningen i hemmen.

En tradition sedan länge tillbaka är att man på julen ska julbaka. Det ska bakas allt från pepparkakor, knäck, ischoklak, kola och mycket andra sötsaker. Vi dricker också mycket julmust, glögg och andra drycker som vi håller oss borta från övrig del av året. Att dina tänder inte jublar över sötsaker känner nog dem flesta redan till, och att läskdrycker fräter på emaljen samt glögg och vin missfärgar dina tänder är också något vi bör tänka extra på.

Det värsta du kan utsätta dina tänder för är småätande, vilket man gärna gör på julen framför julbordet eller Aladin asken. Då utsätter man hela tiden tänderna för frestelser vilket kan resultera i karies. Så försök att dra ner på småätandet och istället äta dig mätt och nöjd när du verkligen äter. Se också till att sköta dina tänder extra noga med borstningar och tandtråd så inte julknäcken sätter sig mellan tänderna.

Passa också på att ge bort en tandblekning i julklapp till någon nära, eller varför inte dig själv? Vad kan vara en bättre start på året? 😉

julgodis och vita tänder